Crowdfunding is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire manier om geld in te zamelen voor verschillende projecten, waaronder vastgoedbeleggingen. Als investeerder kan je via crowdfunding participeren in vastgoedprojecten met relatief kleine bedragen en zo jouw portfolio diversifiëren. Maar hoe werkt vastgoedbelegging via crowdfunding? En wat zijn de voordelen en nadelen? In dit artikel zullen we deze vragen beantwoorden en jou alle informatie geven die je nodig hebt om te beginnen met investeren in vastgoed via crowdfunding.

Vastgoedbeleggingen financieren via crowdfunding

Voordelen van vastgoedbeleggingen via crowdfunding

Vastgoedbeleggingen zijn een populaire manier om geld te investeren en financiële doelen te behalen. Traditioneel gezien zijn deze investeringen echter alleen toegankelijk voor mensen met veel kapitaal. Crowdfunding heeft het voor individuele beleggers echter mogelijk gemaakt om te investeren in vastgoed zonder grote hoeveelheden geld te hoeven uitgeven. In dit artikel zullen we de voordelen van vastgoedbeleggingen via crowdfunding bespreken.

Risico’s van vastgoedbeleggingen via crowdfunding

Het beleggen in vastgoed via crowdfunding kan een aantrekkelijke manier zijn om in onroerend goed te investeren zonder grote hoeveelheden kapitaal op te hoeven brengen. Echter, het brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Hieronder volgen enkele mogelijke risico’s:

 1. Mislukte projecten: Net als bij elke belegging is er het risico dat het project mislukt en je je geld kwijtraakt. Het is belangrijk om zorgvuldig de achtergrond van het vastgoedproject te onderzoeken en het trackrecord van de sponsor en het crowdfundingplatform te onderzoeken voordat je investeert.
 2. Beperkte liquiditeit: Vastgoedbeleggingen via crowdfunding zijn meestal illiquide, wat betekent dat het moeilijk kan zijn om je investering te verkopen en je geld terug te krijgen voordat het project is afgerond. Het is daarom belangrijk om alleen te investeren met geld dat je niet nodig hebt op korte termijn.
 3. Geen controle over het project: Wanneer je investeert via crowdfunding, heb je meestal geen directe controle over het vastgoedproject. Je moet erop vertrouwen dat de sponsor het project goed beheert en de beloofde rendementen kan waarmaken.
 4. Verborgen kosten: Sommige crowdfundingplatforms rekenen kosten aan voor het investeren in vastgoedprojecten, zoals administratiekosten, transactiekosten en managementkosten. Het is belangrijk om deze kosten te begrijpen en te vergelijken voordat je een investering doet.
 5. Geen garanties: Hoewel crowdfundingplatforms meestal bepaalde garanties bieden, is er geen garantie dat je investering winst zal opleveren of zelfs maar veilig zal zijn. Het is belangrijk om de risico’s te begrijpen en je investeringen te diversifiëren om je blootstelling aan risico’s te verminderen.
 6. Onvoldoende informatie: Crowdfundingplatforms bieden vaak beperkte informatie over de vastgoedprojecten waarin je kunt investeren. Het is belangrijk om te begrijpen welke informatie beschikbaar is en om extra informatie te vragen voordat je een investering doet.

Het is belangrijk om zorgvuldig onderzoek te doen voordat je investeert in vastgoed via crowdfunding en alleen te investeren met geld dat je kunt missen. Raadpleeg ook een financieel adviseur als je twijfels hebt over je investeringsbeslissing.

Hoe vind je een betrouwbaar crowdfundingplatform voor vastgoedbeleggingen?

Als je op zoek bent naar een crowdfundingplatform voor vastgoedbeleggingen, is het belangrijk om een aantal zaken te overwegen om ervoor te zorgen dat je met een betrouwbare partij te maken hebt. Hier zijn enkele tips:

 1. Onderzoek het platform: Bekijk de website van het crowdfundingplatform en zoek naar informatie over de bedrijfsachtergrond, hun team en ervaring. Zoek ook naar recensies van andere beleggers op onafhankelijke websites en platforms.
 2. Bekijk de projecten: Bestudeer de vastgoedprojecten die beschikbaar zijn op het platform. Controleer of er voldoende informatie over het project beschikbaar is, zoals locatie, huurprijs, verwachte opbrengst en beleggingsperiode.
 3. Controleer de kosten: Bekijk de kostenstructuur van het crowdfundingplatform en zoek uit hoeveel ze in rekening brengen voor het beheer van het platform en voor het regelen van de beleggingen. Vergelijk deze kosten met andere platforms om te bepalen of ze redelijk zijn.
 4. Check de juridische structuur: Controleer of het crowdfundingplatform een ​​juridische structuur heeft die past bij het soort belegging dat je wilt doen. Als je bijvoorbeeld wilt investeren in een BV, zorg er dan voor dat het platform in staat is om deze belegging aan te bieden.
 5. Controleer de beveiliging: Zorg ervoor dat het crowdfundingplatform voldoende beveiligd is om te voorkomen dat je persoonlijke en financiële informatie in verkeerde handen valt. Zoek naar informatie over de beveiligingsprotocollen van het platform en controleer of ze voldoen aan de geldende wet- en regelgeving.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat je een betrouwbaar crowdfundingplatform vindt dat geschikt is voor jouw vastgoedbeleggingen.

Hoe werkt het investeringsproces via crowdfunding voor vastgoedbeleggingen?

Bij vastgoedbeleggingen via crowdfunding investeer je samen met andere investeerders in een bepaald vastgoedproject. Het proces begint meestal met het kiezen van een crowdfundingplatform dat vastgoedbeleggingen aanbiedt. Vervolgens kan je de beschikbare projecten bekijken en kiezen welke het beste bij jouw doelen en risicobereidheid passen.

Wanneer je een project hebt gekozen, kan je meestal het bedrag selecteren dat je wilt investeren. De investering gebeurt meestal via het crowdfundingplatform zelf, waar je een account moet aanmaken en je bankgegevens moet opgeven.

Als het project succesvol wordt gefinancierd, wordt het geld doorgaans overgemaakt naar de projectontwikkelaar of het vastgoedbedrijf dat verantwoordelijk is voor het project. Afhankelijk van de voorwaarden van het crowdfundingplatform kan je periodieke rentebetalingen ontvangen en/of een deel van de winst krijgen bij de verkoop van het vastgoed.

Belastingimplicaties van vastgoedbeleggingen via crowdfunding

Voor vastgoedbeleggingen via crowdfunding gelden dezelfde belastingregels als voor andere vastgoedbeleggingen. Afhankelijk van de manier waarop je hebt geïnvesteerd, kan je inkomen uit vastgoedbeleggingen via crowdfunding worden belast als inkomstenbelasting of vermogenswinstbelasting.

Als je via crowdfunding hebt geïnvesteerd in een vastgoedproject en er huurinkomsten worden gegenereerd, moet je hierover inkomstenbelasting betalen. De hoogte van de inkomstenbelasting is afhankelijk van je persoonlijke situatie en de hoogte van het inkomen.

Als je een rendement behaalt door te investeren in vastgoed via crowdfunding en je deze investering na verloop van tijd verkoopt, kan er sprake zijn van vermogenswinstbelasting. De hoogte van de vermogenswinstbelasting is afhankelijk van de hoogte van de winst die je hebt gemaakt en de duur van de investering.

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de belastingimplicaties van vastgoedbeleggingen via crowdfunding en om hiermee rekening te houden bij het maken van investeringsbeslissingen. Het is raadzaam om advies in te winnen bij een belastingadviseur om ervoor te zorgen dat je aan je fiscale verplichtingen voldoet en optimaal gebruikmaakt van belastingvoordelen.

Veelgestelde vragen over vastgoedbeleggingen via crowdfunding

Hoeveel kan ik investeren in vastgoed via crowdfunding?

Het bedrag dat je kunt investeren in vastgoed via crowdfunding is afhankelijk van het crowdfundingplatform waarmee je werkt. Sommige platforms hebben minimale investeringsbedragen, terwijl andere geen minimum hebben. In Nederland zijn er verschillende crowdfundingplatforms voor vastgoedbeleggingen, zoals Geldvoorelkaar.nl, ZIB Crowdfunding en Duurzaaminvesteren.nl. Het is belangrijk om de investeringsvoorwaarden van elk platform zorgvuldig te lezen voordat je beslist hoeveel je wilt investeren. Over het algemeen geldt dat je nooit meer moet investeren dan je bereid bent te verliezen en dat je een diversificatiestrategie moet hanteren om je risico’s te spreiden.

Wat zijn de kosten verbonden aan vastgoedbeleggingen via crowdfunding?

De kosten die verbonden zijn aan vastgoedbeleggingen via crowdfunding kunnen variëren per platform en per investeringsproject. Over het algemeen worden er echter twee soorten kosten in rekening gebracht:

 1. Prestatievergoedingen: dit is een percentage van de winst die wordt gemaakt op het investeringsproject. Het percentage kan variëren van 5% tot 20% en is afhankelijk van het platform en het project.
 2. Transactiekosten: dit zijn kosten die in rekening worden gebracht voor het gebruik van het platform en het doen van de investering. Deze kunnen variëren van een vast bedrag tot een percentage van de investering.

Het is belangrijk om de kostenstructuur van een platform goed te begrijpen voordat je besluit te investeren en ervoor te zorgen dat je volledig op de hoogte bent van alle kosten die in rekening worden gebracht.

Hoeveel zeggenschap heb ik als investeerder bij vastgoedbeleggingen via crowdfunding?

Bij vastgoedbeleggingen via crowdfunding heb je meestal beperkte zeggenschap over de investering. Het crowdfundingplatform zal namens de investeerders optreden als de verhuurder en het vastgoedbeheer uitvoeren. Investeerders hebben wel zeggenschap bij belangrijke beslissingen, zoals de verkoop van het vastgoed of wijzigingen in de huurovereenkomst. Het is belangrijk om de voorwaarden van het crowdfundingplatform goed te lezen om te begrijpen welke zeggenschap je hebt als investeerder.

Kan ik mijn investering verkopen als ik mijn geld eerder nodig heb?

Het antwoord hangt af van het crowdfundingplatform en de voorwaarden van de specifieke investering. Over het algemeen hebben vastgoedbeleggingen via crowdfunding een bepaalde minimale looptijd, waardoor het niet mogelijk is om de investering eerder te verkopen. Sommige platforms bieden echter wel mogelijkheden om een investering vroegtijdig te verkopen, zoals een secundaire markt of een terugkoopregeling. Het is belangrijk om de voorwaarden van de investering en het platform goed te begrijpen voordat je investeert.

Hoeveel risico loop ik bij vastgoedbeleggingen via crowdfunding?

Het risico bij vastgoedbeleggingen via crowdfunding kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het specifieke project en het crowdfundingplatform zelf. Over het algemeen zijn vastgoedbeleggingen via crowdfunding niet gegarandeerd en kunnen er verliezen optreden als het project niet goed presteert of failliet gaat. Het is belangrijk om de risico’s te begrijpen en een weloverwogen beslissing te nemen voordat je investeert in vastgoed via crowdfunding. Zorg ervoor dat je de projectdetails, de financiële gegevens en de trackrecord van het crowdfundingplatform grondig onderzoekt voordat je investeert.

Conclusie: Is vastgoedbelegging via crowdfunding geschikt voor jou?

Vastgoedbeleggingen via crowdfunding bieden particuliere investeerders de mogelijkheid om te investeren in vastgoedprojecten zonder grote kapitaalreserves. Het biedt ook een manier om te diversifiëren in vastgoed, wat voorheen beperkt was tot alleen grote investeerders. Het is echter belangrijk om op de hoogte te zijn van de risico’s die gepaard gaan met deze beleggingen en ervoor te zorgen dat het crowdfundingplatform betrouwbaar is en voldoet aan alle regelgeving. Het is verstandig om professioneel advies te zoeken voordat u een beslissing neemt over het investeren in vastgoed via crowdfunding. Overweeg alle kosten, belastingimplicaties en uw investeringsdoelen voordat u een beslissing neemt.