Als opkomende economie en grootste land van Zuid-Amerika biedt Brazilië tal van mogelijkheden voor investeerders die op zoek zijn naar interessante investeringskansen. Vastgoedbeleggingen zijn hierbij een interessante optie. 

De vastgoedmarkt in Brazilië is de afgelopen jaren sterk gegroeid en biedt nog steeds veel potentieel voor investeerders. Toch is het belangrijk om de juiste informatie te hebben voordat je begint met investere. 

In dit artikel zullen we daarom een aantal belangrijke onderwerpen behandelen die relevant zijn voor investeerders die overwegen om er vastgoed aan te kopen. 

Van de huidige stand van de vastgoedmarkt en wet- en regelgeving tot investeringsstrategieën en financieringsopties: we zullen je alles vertellen wat je moet weten om weloverwogen beslissingen te kunnen nemen over het investeren in vastgoed in Brazilië.

Vastgoedmarkt in Brazilië

investeren in vastgoed in Brazilie

De vastgoedmarkt in Brazilië is de afgelopen jaren sterk gegroeid en biedt nog steeds veel potentieel voor investeerders. Brazilië is een van de grootste economieën ter wereld en heeft een jonge en snelgroeiende bevolking. 

Deze factoren hebben geleid tot een sterke vraag naar vastgoed, vooral in steden als Sao Paulo, Rio de Janeiro en Belo Horizonte. 

Bovendien heeft de Braziliaanse overheid de afgelopen jaren diverse programma’s opgezet om de toegang tot vastgoed te bevorderen en heeft ze geïnvesteerd in infrastructuurprojecten die de vastgoedmarkt ten goede komen. Dit heeft gezorgd voor een groeiende vraag naar vastgoed in verschillende prijsklassen en segmenten, van betaalbare woningen tot luxe-appartementen en commercieel vastgoed. 

Het is wel belangrijk om te begrijpen dat de vastgoedmarkt in Brazilië niet homogeen is en dat de situatie in verschillende steden en regio’s sterk kan variëren. 

Daarnaast is de vastgoedmarkt gevoelig voor economische en politieke schommelingen. Het is dus essentieel om de trends en ontwikkelingen op de vastgoedmarkt in Brazilië goed in de gaten te houden voordat je besluit om te investeren.

Beste steden in Brazilië om in vastgoed te investeren

Er zijn verschillende steden in Brazilië waarin investeren in vastgoed interessant kan zijn, afhankelijk van je doelen, budget en strategie. Hier zijn enkele suggesties:

 1. São Paulo: São Paulo is de grootste stad van Brazilië en een belangrijk economisch en financieel centrum. De stad heeft een sterke vastgoedmarkt en biedt veel mogelijkheden voor investeerders, vooral in het commerciële segment.
 2. Rio de Janeiro: Rio de Janeiro is een belangrijke toeristische bestemming en heeft een aantrekkelijke vastgoedmarkt, vooral in het luxe-segment. De stad heeft echter ook te maken gehad met economische en politieke problemen.
 3. Belo Horizonte: Belo Horizonte is een opkomende stad in Brazilië en heeft een groeiende vastgoedmarkt. De stad heeft geïnvesteerd in infrastructuurprojecten en heeft een gunstige geografische ligging, wat interessant kan zijn voor investeerders.
 4. Brasília: Brasília is de hoofdstad van Brazilië en heeft een stabiele vastgoedmarkt. De stad heeft een relatief laag bevolkingsaantal en een hoog inkomensniveau, wat kan zorgen voor interessante investeringsmogelijkheden.
 5. Florianópolis: Florianópolis is een populaire toeristische bestemming en heeft een sterke vastgoedmarkt, vooral in het segment van vakantiewoningen. De stad heeft een aangenaam klimaat en een mooie natuurlijke omgeving.

Wet- en regelgeving

Als Nederlander die van plan is om te investeren in vastgoed in het buitenland, zijn er verschillende wet- en regelgeving waarop je moet letten. Hier zijn enkele belangrijke zaken om in gedachten te houden:

 1. Eigendomsrechten: In Brazilië is de wetgeving rond eigendomsrechten anders dan in Nederland. Het is belangrijk om te begrijpen hoe het proces van de aankoop van vastgoed in Brazilië verloopt en om te zorgen dat alle juridische en administratieve aspecten van de transactie correct worden afgehandeld. Dit omvat bijvoorbeeld het uitvoeren van een uitgebreide due diligence, het controleren van de eigendomstitel, het verkrijgen van de nodige vergunningen en het vastleggen van alle afspraken in een juridisch bindend document.
 2. Belastingen: Investeringen in vastgoed in Brazilië brengen verschillende belastingen met zich mee, waaronder inkomstenbelasting, onroerendgoedbelasting en belastingen op de verkoop van vastgoed. Het is belangrijk om te begrijpen welke belastingen van toepassing zijn op jouw specifieke investering en om te zorgen dat je aan alle fiscale verplichtingen voldoet.
 3. Vreemdelingenwetgeving: Als Nederlander moet je rekening houden met de vreemdelingenwetgeving in Brazilië. Dit omvat bijvoorbeeld het verkrijgen van de juiste visums en werkvergunningen als je van plan bent om te investeren in vastgoed en betrokken te zijn bij het beheer van je investering.
 4. Lokale wetgeving: Het is belangrijk om te begrijpen dat de wet- en regelgeving in Brazilië per regio en stad kan verschillen. Het is daarom raadzaam om je te laten adviseren door een lokale juridisch expert om ervoor te zorgen dat je aan alle relevante wetten en voorschriften voldoet.
 5. Valutawisselregels: Als Nederlander die investeert in vastgoed in Brazilië, moet je ook rekening houden met de valutawisselregels. Je moet er bijvoorbeeld op letten dat je op de juiste manier geld overmaakt naar Brazilië en dat je eventuele wisselkoersrisico’s afdekt.

Risico’s

Net als bij elke vorm van investering, zijn er ook risico’s verbonden aan het investeren in vastgoed in Brazilië. Mogelijke risico’s zijn:

 1. Economische en politieke onzekerheid: Brazilië is een land dat gevoelig is voor economische en politieke schommelingen. In de afgelopen jaren heeft het land te maken gehad met economische recessies en politieke instabiliteit, wat de vastgoedmarkt kan beïnvloeden. Bijvoorbeeld, een recessie kan leiden tot een daling van de huizenprijzen en een afname van de vraag naar vastgoed.
 2. Wisselkoersrisico’s: Als buitenlandse investeerder in vastgoed in Brazilië moet je rekening houden met wisselkoersrisico’s. Schommelingen in de wisselkoers tussen de Braziliaanse real en jouw eigen valuta kunnen van invloed zijn op de waarde van jouw investering en het rendement dat je behaalt.
 3. Wet- en regelgeving: Zoals eerder besproken, zijn er verschillende wet- en regelgeving die van invloed kunnen zijn op jouw vastgoedinvesteringen in Brazilië. Veranderingen in de wet- en regelgeving, bijvoorbeeld op het gebied van belastingen of eigendomsrechten, kunnen invloed hebben op jouw investering en rendement.
 4. Leegstand en verhuurproblemen: Een ander risico is dat je geconfronteerd wordt met leegstand of problemen met verhuur. Dit kan leiden tot verlies van verhuurinkomsten en een afname van de waarde van jouw investering.
 5. Fraude en corruptie: Helaas is fraude en corruptie een bekend probleem in Brazilië. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het kiezen van partners, makelaars en aannemers, en om ervoor te zorgen dat je alle juridische en administratieve aspecten van jouw investering goed onderzoekt en documenteert.

Om deze risico’s te minimaliseren, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen voordat je besluit te investeren in vastgoed in Brazilië. Je kunt bijvoorbeeld advies inwinnen bij een lokale expert, een uitgebreide due diligence uitvoeren, en ervoor zorgen dat je juridische en administratieve aspecten van jouw investering goed afhandelt. Het is ook raadzaam om voldoende financiële reserves achter de hand te houden, zodat je eventuele problemen kunt opvangen.

Rendement

Over het algemeen mag je een rendement verwachten tussen 5% en 15% per jaar. Maar er zijn heel wat factoren die dit rendement kunnen beïnvloeden.

Factoren die je rendement kunnen beïnvloeden:

 1. Locatie: De locatie van het vastgoed is een belangrijke factor bij het bepalen van het rendement. In het algemeen zullen vastgoedinvesteringen in grote steden zoals Sao Paulo, Rio de Janeiro en Belo Horizonte hogere rendementen opleveren dan investeringen in kleinere steden of dorpen. Dit komt doordat deze steden meer economische groei kennen, hogere huurprijzen en meer vraag naar vastgoed.
 2. Type vastgoed: Het type vastgoed dat je koopt is ook van invloed op het rendement. Commercieel vastgoed zoals kantoren en winkelpanden kunnen doorgaans hogere rendementen opleveren dan residentieel vastgoed zoals appartementen en huizen. Dit komt doordat commercieel vastgoed doorgaans hogere huurprijzen heeft en over het algemeen een hogere waarde heeft dan residentieel vastgoed.
 3. Economische situatie: De economische situatie in Brazilië is van invloed op het rendement van vastgoedinvesteringen. In tijden van economische groei zullen huurprijzen doorgaans stijgen en zullen vastgoedprijzen stijgen, wat kan leiden tot een hoger rendement. In tijden van economische recessie kunnen de huurprijzen dalen en kan de vraag naar vastgoed afnemen, wat kan leiden tot een lager rendement.
 4. Huurmarkt: De huurmarkt in Brazilië is van invloed op het rendement van vastgoedinvesteringen. Als er een hoge vraag is naar huurwoningen en weinig aanbod, kunnen de huurprijzen stijgen en het rendement van de investering verhogen. Omgekeerd, als er een overschot aan huurwoningen is, kunnen de huurprijzen dalen en kan het rendement lager zijn.

Investeringsstrategie

Er zijn verschillende investeringsstrategieën die je kunt overwegen als je wilt investeren in vastgoed in Brazilië. Hier zijn enkele voorbeelden van mogelijke strategieën:

 1. Directe investeringen: Bij een directe investering koop je het vastgoed zelf en heb je volledige controle over het eigendom en beheer ervan. Deze strategie kan aantrekkelijk zijn als je een grote som geld hebt om te investeren en als je ervaring hebt met het beheren van vastgoed. Directe investeringen bieden het potentieel voor een hoog rendement, maar brengen ook aanzienlijke risico’s en verantwoordelijkheden met zich mee.
 2. Investeringen via vastgoedfondsen: Vastgoedfondsen zijn beleggingsfondsen die zich richten op het investeren in vastgoed. Deze fondsen zijn beheerd door professionals en bieden investeerders de mogelijkheid om te profiteren van het rendement van de vastgoedmarkt zonder zelf vastgoed te bezitten. Deze strategie kan aantrekkelijk zijn als je minder ervaring hebt met het beheren van vastgoed en als je wilt profiteren van het potentieel voor een hoog rendement zonder zelf het eigendom te beheren.
 3. Crowdfunding: Crowdfunding is een relatief nieuwe investeringsstrategie waarbij meerdere investeerders samen geld inleggen om een vastgoedproject te financieren. Deze strategie biedt investeerders de mogelijkheid om te investeren in vastgoedprojecten met een lager kapitaalbedrag en om hun risico’s te spreiden door middel van gedeelde investeringen. Crowdfunding biedt potentieel voor een hoog rendement, maar brengt ook aanzienlijke risico’s met zich mee.

Het is belangrijk om op te merken dat elke investeringsstrategie zijn eigen risico’s, voordelen en vereisten heeft.

Financieringsopties

Als buitenlander zijn er verschillende financieringsopties beschikbaar om te investeren in vastgoed in Brazilië. Hier zijn enkele van de meest voorkomende opties:

 1. Eigen vermogen: De meest gebruikelijke financieringsoptie voor vastgoedinvesteringen in het buitenland is eigen vermogen, wat betekent dat je je eigen geld gebruikt om het vastgoed te kopen. Dit kan aantrekkelijk zijn als je voldoende geld hebt om de aankoop te financieren en geen financieringskosten wilt betalen.
 2. Bankleningen: Bankleningen zijn een andere financieringsoptie die beschikbaar is voor buitenlanders die willen investeren in vastgoed in Brazilië. Je kunt een lening aanvragen bij een Braziliaanse bank of een internationale bank die actief is in Brazilië. Om in aanmerking te komen voor een lening, moet je over het algemeen een stabiel inkomen en een goede kredietwaardigheid hebben. Houd er rekening mee dat bankleningen doorgaans hogere rentetarieven en kosten met zich meebrengen dan leningen in Nederland.
 3. Verkopersfinanciering: Een verkoper kan er soms mee instemmen om de lening aan jou te verstrekken, wat bekend staat als verkopersfinanciering of een ‘verkoper-terugbetalingsovereenkomst’. Dit betekent dat je het vastgoed koopt met een aanbetaling en vervolgens het resterende bedrag afbetaalt in termijnen aan de verkoper, inclusief rente. Verkopersfinanciering kan aantrekkelijk zijn als je moeite hebt om een lening te krijgen bij een bank, maar brengt ook risico’s met zich mee omdat je een financiële verplichting hebt jegens de verkoper.
 4. Eigen pensioen: Een andere mogelijkheid is om te investeren in vastgoed in Brazilië met je eigen pensioenrekening. In Nederland kun je bijvoorbeeld een pensioenfonds hebben dat je kunt gebruiken om in het buitenland te investeren. Houd er rekening mee dat dit een complexe optie kan zijn.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de financieringsopties voor buitenlandse investeerders in vastgoed in Brazilië afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder jouw financiële situatie, de grootte van jouw investering, en de specifieke eisen van de geldverstrekker. 

Belastingimplicaties

Als Nederlander die in vastgoed in Brazilië investeert, moet je rekening houden met verschillende belastingimplicaties. Hier zijn enkele van de belangrijkste belastingen waarmee je rekening moet houden:

 1. Inkomstenbelasting: Als je huurinkomsten ontvangt van jouw vastgoed in Brazilië, moet je inkomstenbelasting betalen over deze inkomsten. Het belastingtarief varieert afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen, maar kan oplopen tot 27,5%. Als Nederlander die inkomsten ontvangt uit vastgoed in Brazilië, ben je verplicht om inkomstenbelasting te betalen in Brazilië. Brazilië heeft een belastingplicht voor alle inkomsten die in het land worden verdiend, inclusief inkomsten uit vastgoed.
 2. Onroerendezaakbelasting: Als eigenaar van vastgoed in Brazilië ben je verplicht om onroerendezaakbelasting te betalen. De hoogte van deze belasting varieert afhankelijk van de waarde van het vastgoed en de locatie.
 3. Overdrachtsbelasting: Bij de aankoop van vastgoed in Brazilië moet je overdrachtsbelasting betalen. Het tarief is afhankelijk van de locatie van het vastgoed en kan variëren van 2% tot 6% van de aankoopprijs.
 4. Vermogensbelasting: Als buitenlandse investeerder in vastgoed in Brazilië ben je verplicht om vermogensbelasting te betalen. Het tarief is 15% van de waarde van jouw vastgoed in Brazilië.
 5. Belastingverdragen: Nederland heeft een belastingverdrag met Brazilië om dubbele belastingheffing te voorkomen. Dit betekent dat je belastingen die je in Brazilië betaalt, kunt aftrekken van jouw Nederlandse belastingaangifte.

Het is belangrijk om op te merken dat de belastingimplicaties voor investeringen in vastgoed in Brazilië afhankelijk zijn van verschillende factoren, waaronder jouw unieke situatie en de wet- en regelgeving op het moment van investeren. Het is daarom aan te raden om professioneel advies in te winnen en grondig onderzoek te doen voordat je besluit te investeren in vastgoed in Brazilië.